Kas Oklahomas on metsikuid kasse? Mida teada!

  bobcati lähivõte



Oklahoma on koduks kahele erinevale, kuid võrdselt tabamatule metskassi liigile: bobcat ja mägilõvi. Bobcatidel on Oklahomas väga terve populatsioon ja neid leidub kõikjal osariigis ning kuigi on kinnitatud tõendeid selle kohta, et mägilõvid elavad Oklahomas, on nad uskumatult haruldased ja neid on vähe.

Bobcats Oklahomas

  bobcat maas lamades

Pildi krediit: aiamkay, Pixabay





The bobcat ( L ynx rufus ) on umbes kaks korda suurem kui teie keskmine kodukass ja kuigi nad näevad välja armsad ja kaisukad, erinevad nad teie keskmisest kodustatud kassist väga palju. Bobcate leidub kõigis USA külgnevates osariikides, välja arvatud Delaware. Oklahomas on laialt levinud bobcati populatsioon. Neid leidub osariigi igas maakonnas ja nende arv on väga suur.

Välimus

  • Suurus: 26–41 tolli (keha) 4–7 tolli (saba)
  • Kaal : 11 kuni 30 naela
  • Eluaeg : 10 kuni 12 aastat

Bobcatsid on oma nime saanud oma eristatavate mustade otstega sabade järgi. Nende pehme karvkate on varieeruv, ulatudes hallikaspruunist pruunikaspunaseni, täpilise mustriga, esijalgadel on tumedad ribad ja valge kõhualune. Nende tuttkõrvad on väga sarnased nende lähisugulase, kanada ilvese omadega. Neil on väga suured käpad ja pikad jalad.



Dieet

Bobcatid on hiilivad ja kannatlikud jahimehed, kes suudavad joosta kuni 30 miili tunnis ja hüpata kuni 10 jalga. Oklahomas koosneb nende toit küülikutest, oravatest, lindudest ja muudest väikestest saakloomadest. Nad suudavad maha võtta palju suuremaid saaki, näiteks hirve, kuid kipuvad jääma väiksema uluki juurde.

  bobcat loomaaias

Pildi krediit: Pixabay

Elupaik ja käitumine

Bobcats on kohanemisvõimeline liik, keda leidub kogu Põhja-Ameerikas ja elavad kogu Oklahoma osariigis. Nad õitsevad metsas, kuid võivad kergesti asustada sooalasid ja kõrbeid ning on teada, et nad rändavad isegi äärelinnadesse.

Bobcatid on väga tabamatud olendid, keda inimesed harva näevad, isegi kui arvestada nende suurt arvukust. Nad on kõige aktiivsemad koidikul ja õhtuhämaruses, kui nad otsivad saaki. Need loomad on üksikud, välja arvatud sigimine, mis toimub talvest kevadeni.

Mägilõvid Oklahomas

  Mägilõvi lamas maas

Pildi krediit: PublicDomainPictures, Pixabay

Mägilõvid , mida tuntakse teadusliku nimetuse all Cougar Concolor, mõnikord nimetatakse neid puumadeks, pumadeks ja pantriteks. Nende levila ulatub Põhja-Ameerikast Lõuna-Ameerikasse ja kuigi neid leidus varem kõikjal külgnevates Ameerika Ühendriikides, hävitati nende populatsioon pärast Euroopa asustamist, kui sihilikult tapeti suuri kiskjaid, nagu metskassid, hundid ja karud. Tänapäeval on Oklahomas mägilõvisid väga vähe, kuigi neid esineb ikka veel.

Välimus

  • Suurus: 6-8 jalga
  • Kaal: 130-150 naela (mees), 65-90 naela (naine)
  • Eluaeg: 8-13 aastat

Mägilõvid on suured beeži kuni kollakaspruuni karvkattega kassid, mille kõhualune on valge kuni valkjashall. Nende keha suurus varieerub olenevalt geograafilisest asukohast, kuid isasloomad kaaluvad tavaliselt 130–150 naela, emased aga tunduvalt väiksemad – 65–90 naela.

Mägilõvidel on pikad ja rasked musta otsaga sabad, mis võivad moodustada umbes kolmandiku nende kogu keha pikkusest. Nende jalad on pikad ja käpad massiivsed. Nende pead on keha suurusega võrreldes pisut väikesed ja neil on läbistavad merevaiguvärvi silmad.

Dieet

Mägilõvi toitumine koosneb peamiselt hirvedest, kuigi nad jahivad ka mitmesuguseid muid ulukeid, sealhulgas küülikuid, kalkuneid, kährikuid, oravaid ja palju muud. Aeg-ajalt võtavad nad maha suuremaid ulukeid, näiteks põtru, kuid põdrad on Oklahomas väga haruldased. Põtru leidub ainult Wichita mägede looduskaitsealal ning Pushmataha, Cookson Hillsi, Spavinawi ja Cherokee looduskaitsealadel.

Peamine saakloom Oklahoma piirides on valgesabahirved, keda leidub kogu osariigis. Oklahomas elab muulahirvede populatsioon, kuid nad elavad ainult osariigi läänepoolseimas osas.

  mägilõvi puhkamas

Pildi krediit: 3031830, Pixabay

Elupaik ja käitumine

Mägilõvid on väga kohanemisvõimelised loomad, kes võivad areneda erinevates elupaikades ja maastikel. Põhja-Ameerikas on need kõige tavalisemad mägipiirkondades, kuid neid võib leida kõikjal, kus hirved on. Neid kasse võib kohata kõrbetes, mägedes, madalikel, mangroovimetsades, lehtmetsades, kanjonites ja preeriates.

Mägilõvid on väga raskesti tabatavad olendid, mis sarnanevad bobcatiga, kuid on palju vähem levinud. Erinevalt teistest suurtest kassidest ei suuda mägilõvid möirgada. Nad häälitsevad urisedes, susisedes, karjudes ja nurrudes. Nad on üksildased loomad, kes on kõige aktiivsemad koidikul ja õhtuhämaruses. Nad on innukad jahimehed, kes tavaliselt varitsevad oma saaki tagant. Nad võivad joosta kuni 50 miili tunnis ja nende võimsad tagajalad võimaldavad neil hüpata kuni 45 jalga.

Mägilõvide mõistatus Oklahomas

Oklahoma ja kõik 48 külgnevat USA osariiki olid kunagi peamised mägilõvide elupaigad. Ajal 19 th sajandi asustus ja maa-areng, likvideeriti Oklahoma osariigis mägilõvid.

Asunikud tulistasid ja tapsid suuri kiskjaid, keda peeti ohuks neile endile ja nende kariloomadele. Samuti vähendasid nad sel ajal hirvede populatsiooni, mis on mägilõvi peamine saagiallikas. Väikesed mägilõvide populatsioonid jäid USA lääneosasse, samas kui USA idaosa populatsioonid hävitati.

Alates 1800. aastate keskpaigast on osariigis regulaarselt täheldatud ja konkreetseid tõendeid mägilõvide kohta ning bioloogid on need dokumenteerinud. Kuigi on teatatud sadu vaatlusi, on vaja konkreetseid tõendeid, et kinnitada, et vaatlus on tegelikult mägilõvi. Alates 2002. aastast on üle 50 kinnitatud mägilõvide vaatluse üle kogu osariigi.

Oklahomal puuduvad tõendid osariigi elujõulise mägilõvide pesitsuspopulatsiooni kohta. Kinnitus nende metsikute kasside kohta pärineb rajakaamerate kaadritest, karvaproovidest, jälgedest ja üksikutest mägilõvidest, mis on kas maanteedel löödud või maha lastud ja tapetud.

Järeldus

Oklahomas võib kohata nii bobcate kui ka mägilõvisid. Bobcats on arvukalt levinud liik üle kogu osariigi, samas kui mägilõvid on palju haruldasemad ja Oklahomas pole ametlikku arvestust osariigis pesitseva populatsiooni kohta, on pidevalt kinnitatud üksikuid ekslevaid kasse. Mõlemad loomad on üksikud ja väga tabamatud, kumbagi metskassi kohtab harva, kuigi seda juhtub.

+ Allikad